Μικροφωνική Συγκέντρωση Υπεράσπισης της Κατάληψης Libertatia

Αλληλεγγύη & Δημιουργία απέναντι στο Μίσος & το Κράτος

Το πρωί της Κυριακής 23/8 αστυνομικές δυνάμεις, παρουσία υπαλλήλου της «εφορείας νεοτέρων μνημείων», εισβάλλουν στο κατειλημμένο έδαφος της Libertatia, σημειώνοντας την τρίτη εισβολή των μπάτσων στην κατάληψη σε διάστημα ενός έτους. Εκείνη την ώρα, οι 12 σύντροφοι/φισσες που πραγματοποιούσαν εργασίες ανοικοδόμησης στην σκεπή της κατάληψης συλλήφθηκαν με τις κατηγορίες της φθοράς σε μνημείο, της παράνομης δόμησης και της απείθειας. Ο αλληλέγγυος κόσμος που συγκεντρώθηκε άμεσα απ’ έξω έδωσε μια πρώτη δυναμική απάντηση, ανακαταλαμβάνοντας το κτήριο λίγη ώρα μετά την αστυνομική επιχείρηση.  Όσο παράδοξο και αν ακούγεται να κατηγορείς αυτόν που επισκευάζει – αναδομεί ένα κτήριο που έκαψαν οι φασίστες με τις πλάτες κράτους και αστυνομίας για φθορά, παρολ΄αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η παρεμπόδιση των διαδικασιών ανοικοδόμησης. Στις προηγούμενες εισβολές είχαν συλλάβει 4 άτομα  και είχαν «κατάσχει» – κλέψει μέρος του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

«Γιατί στην κατάληψη Libertatia που κάηκε πριν λίγο καιρό από άσβεστο μίσος, όπως και σ’ άλλες σ’ αυτή την πόλη, έχουμε βρεθεί και θα ξαναβρεθούμε για να μοιραστούμε συλλογικά και να τις υπερασπιστούμε. Γιατί δομές σαν τη Libertatia, πρεσβεύουν πολλά περισσότερα από τοίχους και σκεπές. Αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι προς δυσχέρεια των εμπρηστών, δεν μπορούν να καούν. Στην καταστροφή η μόνη απάντησή μας θα είναι η δημιουργία. Δημιουργία δυνατότερων σχέσεων εντός του αντιφασιστικού κινήματος, δημιουργία συλλογικών οριζόντιων διαδικασιών ενάντια στο τέρας του φασισμού, δημιουργία ισχυρότερων πολιτικών συνειδήσεων και αντανακλαστικών, δημιουργία αλληλέγγυων σχέσεων με την κοινωνία και τέλος δημιουργία στον κατειλημμένο χώρο της Libertatia, οι διαδικασίες αναδόμησης του κτιρίου της οποίας έχουν ήδη αρχίσει.»  Μάρτης ‘18

Δύο χρόνια πριν γράφαμε για την σύγκρουση μίσους, καταστροφής και δημιουργίας. Με τον χρόνο και τις εξελίξεις να τρέχουν, οι διαθέσεις των δύο στρατοπέδων ξεκαθαρίζουν ολοένα. Το κράτος παίρνοντας την σκυτάλη του μίσους από τους φασίστες επιδιώκει να ολοκληρώσει το έργο τους, θέτοντας μανιωδώς εμπόδια στην διαδικασία της ανοικοδόμησης. Από την άλλη, ο κόσμος του αγώνα με τις δυνάμεις της αλληλεγγύης και της δημιουργίας προχωράει στην επισκευή και αναδόμηση του κτηρίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πλέον οι διαδικασίες της ανοικοδόμησης έχουν προχωρήσει αρκετά σε σημείο που μεγάλο μέρος της σκεπής έχει ολοκληρωθεί.

Η πολιτική, υλική και έμπρακτη στήριξη της ανοικοδόμησης της Libertatia αποτελεί ανάχωμα στις φασιστικές και κρατικές επιθέσεις, δυναμική υπεράσπιση των δομών αγώνα και των καταλήψεων σε μια συνθήκη εντεινόμενης καταστολής απέναντι σε όποιον/α αγωνίζεται και ιδιαίτερα στους αναρχικούς. Το τελεσίγραφο εκκενώσεων των καταλήψεων που εξέδωσε το υπουργείο προστασίας τον περασμένο χειμώνα, ο πρόσφατος νόμος «απαγόρευσης» των διαδηλώσεων που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας, ακόμα και οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης νδ σκιαγραφούν σε αδρές γραμμές την κρατική κατασταλτική εκστρατεία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πρόσφατη εκκένωση της κατάληψης Terra Incognita στις 17/8 αποτελεί ένα ακόμα κρατικό χτύπημα εναντίον των δομών αγώνα. Η Terra είναι η παλαιότερη κατάληψη της πόλης από το 2004, σε αυτά τα 16 χρόνια αγώνα έχει αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη στο αναρχικό κίνημα της πόλης. Εκτός των άλλων, έχει σταθεί δίπλα σε φυλακισμένους, μετανάστριες και πρόσφυγες, έχει αποτελέσει έδαφος πολιτικής συσπείρωσης και μαχητικών αντιστάσεων στην κρατική πολιτική. Μέσα στην κατάληψη λειτουργούσαν δομές γυμναστηρίου, βιβλιοθήκης, τυπογραφείου και μεταξοτυπίας, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός των οποίων κατασχέθηκε από την αστυνομία. Άμεσα ο χώρος σφραγίστηκε και μπάτσοι έχουν στρατοπεδεύσει απ’ έξω.

Καμία κρατική επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη. Υπερασπιζόμαστε έμπρακτα τις δομές αγώνα και τις καταλήψεις από τις κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις. Η ανοικοδόμηση της κατάληψης Libertatia αποτελεί κινηματική απάντηση στο Κράτος, τον Φασισμό και τους προστάτες τους.

Ακούστε το καλά ό,τι και να γίνει η Libertatia Κατάληψη θα μείνει !

Καμία δίωξη των Συλληφθέντων για την ανοικοδόμηση

Αλληλεγγύη στις Καταλήψεις που βάλλονται από την κρατική καταστολή

Μικροφωνική Συγκέντρωση Υπεράσπισης της Κατάληψης Libertatia, Σάββατο 5/9 στις 11:00 έξω από την κατάληψη

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριων Quieta Movere

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *