Πορεία Αλληλεγγύης στην Κατάληψη Terra Incognita

Ενάντια στην Κρατική Καταστολή και την Αστυνομοκρατία
Αλληλεγγύη στις Καταλήψεις & τις Δομές Αγώνα

Το τελευταίο διάστημα το κράτος επιχειρεί να ξεδιπλώσει μια οργανωμένη επίθεση στις καταλήψεις και τις δομές του αγώνα. Η μόνιμη εγκατάσταση μπάτσων σε κεντρικά σημεία των πόλεων και οι επιχειρήσεις εκκένωσης κατειλημμένων χώρων είναι κάποια ορατά σημεία. Το τελεσίγραφο εκκενώσεων των καταλήψεων που εξέδωσε το υπουργείο προστασίας τον περασμένο χειμώνα, ο πρόσφατος νόμος «απαγόρευσης» των διαδηλώσεων που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας, ακόμα και οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης νδ σκιαγραφούν την κρατική κατασταλτική εκστρατεία. Σε αυτό το πλαίσιο σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα  έχουν συμβεί οι εκκενώσεις των καταλήψεων Terra Incognita και Rosa Nera και η τρίτη κατά σειρά εισβολή στην κατάληψη Libertatia για την παρεμπόδιση των εργασιών ανοικοδόμησης.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 5/9 αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στην Rosa Nera στα Χανιά συλλαμβάνοντας τους συντρόφους/φισσες που βρισκόταν μέσα και σφραγίζοντας τον χώρο. Άμεσα αλληλέγγυος κόσμος συγκεντρώθηκε και πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μία μέρα δύο πορείες με χιλιάδες άτομα. Η Rosa μετράει 16 χρόνια ζωής, με πλούσια προσφορά στους τοπικούς και ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες, στα κινήματα αλληλεγγύης στους μετανάστες, στις αντιστάσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου. Τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν στο στόχαστρο των πρυτανικών και κυβερνητικών αρχών που ορέγονται την οικονομική και τουριστική εκμετάλλευση του Λόφου Καστέλι στον οποίο βρίσκεται.

Η εκκένωση της κατάληψης Terra Incognita στις 17/8 αποτελεί ένα ακόμα κρατικό χτύπημα εναντίον των δομών αγώνα. Η Terra είναι η παλιότερη κατάληψη της πόλης από το 2004, σε αυτά τα 16 χρόνια αγώνα έχει αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη στο αναρχικό κίνημα της πόλης. Έχει σταθεί δίπλα σε φυλακισμένους, μετανάστριες και πρόσφυγες, έχει αποτελέσει έδαφος πολιτικής συσπείρωσης και μαχητικών αντιστάσεων στην κρατική πολιτική. Μέσα στην κατάληψη λειτουργούσαν δομές γυμναστηρίου, βιβλιοθήκης, τυπογραφείου και μεταξοτυπίας, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός των οποίων κατασχέθηκε από την αστυνομία.

Το κτήριο αποτελεί περιουσία του ΑΠΘ, η διοίκηση του οποίου αδιαμφισβήτητα φέρει ευθύνη για την εγκατάλειψη του κτηρίου για χρόνια και το φαινομενικό ξαφνικό ενδιαφέρον της τώρα, γνωρίζοντας ή και διευκολύνοντας την επικείμενη εκκένωση της κατάληψης. Η πρυτανεία, η οποία μέσα σε συνθήκες πανδημίας δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την υγειονομική κάλυψη των φοιτητών/τριων, την αναβάθμιση των υποδομών του πανεπιστημίου ή την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, συστρατεύεται με τις κρατικές επιδιώξεις περί καταστολής, πειθάρχησης και ελέγχου εντός και εκτός πανεπιστημίου. Πρόσφατα κιόλας, σε σύσκεψη με την κυβέρνηση και τοπικούς φορείς, ο πρύτανης Ν.Παπαϊωάνου ζήτησε την θεσμοθέτηση ειδικής ομάδας επιτήρησης του campus, αφού πρώτα σύσσωμο το συμβούλιο επαίνεσε την κατάργηση του πανεπιστημίου Ασύλου. Είναι, όμως, οι ίδιοι άνθρωποι που έκλειναν τα μάτια και ενίσχυαν το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών για χρόνια μέσα στην πανεπιστημιούπολη, κλείδωναν τα κτήρια για τους φοιτητές τα βράδια, ώστε να μετατραπούν σε πιάτσες ναρκωτικών, είναι τέλος ο Παπαϊωάνου που καλεί τους μπάτσους μέσα στα πανεπιστήμια για να καταστείλει τους φοιτητές στις παρεμβάσεις τους. Μόνη επιδίωξη κράτους, κεφαλαίου, πρυτάνεων η «αποστείρωση» των πανεπιστημίων, η μετατροπή τους σε εκπαιδευτήρια και η καταστολή όποιου/ας σηκώνει κεφάλι, οργανώνεται και αγωνίζεται.

Την εκκένωση της Terra ακολούθησε η εγκατάσταση των μπάτσων στην γειτονιά πέριξ του κτηρίου επί μονίμου 24ωρου βάσης, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα αστυνομοκρατίας στην περιοχή. Σε μια γειτονιά που βρίσκονται οι δομές, τα στέκια και οι καταλήψεις μας που πολλοί/ες από μας μένουμε ή κινούμαστε εκεί. Γενικότερα, αποτελεί ένα πρόσφορο έδαφος γύρω από το οποίο έχουν σημειωθεί στιγμές αγώνα ή έχουμε βρεθεί πέριξ για να τις οργανώσουμε και σίγουρα θα ξαναβρεθούμε. Εκτός από την αποκρουστική παρουσία της αστυνομίας καθαυτή στις γειτονιές μας για την τόνωση του αισθήματος «ασφάλειας», αποτελεί και συμβολική κίνηση για την επισφράγιση των κατασταλτικών επιθέσεων που έχει ήδη επιχειρήσει το κράτος. Το σχέδιο της κρατικής καταστολής, λοιπόν, περνάει αναπόφευκτα μέσα από τις εκκενώσεις κατειλημμένων χώρων, την κατάργηση του Ασύλου, τις διώξεις, την στρατοπέδευση των μπάτσων στο δημόσιο χώρο και την υλικοτεχνική τους αναβάθμιση. Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν, ότι οι ένστολοι δολοφόνοι των ΜΑΤ μπορούν να μας τρομοκρατήσουν και να λειτουργήσουν προληπτικά για την καταστολή των επικείμενων κινηματικών απαντήσεων που θα δοθούν. Καμία κρατική επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη. Η παρουσία της αστυνομίας δεν μας φοβίζει, μας γεμίζει πείσμα και αποφασιστικότητα για την σημασία και την επιτακτικότητα των συλλογικών μας αντιστάσεων και αγώνων.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ & ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΈΝΟΥΣ & ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΈΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ TERRA INCOGNITA & ROSA NERA

ΠΟΡΕΙΑ ΤΡΙΤΗ 8/9, 19:00 ΚΑΜΑΡΑ

Προσυγκέντρωση στις 18:30 στην Κατάληψη «Mundo Nuevo»

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών «Quieta Movere»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *