ΟΥΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Στο τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ μια σειρά από γεγονότα μας φέρνει πάλι αντιμέτωπους με την υπερασπιστική γραμμή του κράτους απέναντι στους νόμους που έχει ψηφίσει για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.
Στο μάθημα της Φεμινιστικής Ψυχολογίας, η καθηγήτρια που το διδάσκει περιλαμβάνει σε υποχρεωτικές ασκήσεις προς εξέταση φοιτητών/τριών ερώτηση για την έκτρωση. Συγκεκριμένα, να αποφασίσουν οι φοιτητές/τριες στη θέση μιας κοπέλας αν θα έκαναν έκτρωση ή όχι σύμφωνα με τους δικούς τους ηθικούς κανόνες. Η άσκηση αυτή ξεσηκώνει ένα κύμα θυμού και πρωτοβουλία φοιτητών/τριών πραγματοποιεί παρέμβαση κατά την διάρκεια ενός μαθήματος με αίτημα την απόσυρση της άσκησης, η οποία τελικά γίνεται προαιρετική.
Ακολουθεί έπειτα μια εκδικητική στάση της καθηγήτριας απέναντι στους φοιτητές/τριες όπως ήταν πχ η αρνητική βαθμολόγηση και η ανακοίνωση της κατά την ημέρα της εξεταστικής και το κόψιμο 85 φοιτητών από το μάθημα, με μ.ο βαθμών το 5.8 για το σύνολο των εξεταζομένων. Παρέμβαση που καλείται στο γραφείο της με την υπογραφή του Φ.Σ Ψυχολογίας, έχει ως κεντρικά αιτήματα την αναβαθμολόγηση των γραπτών. Η παρέμβαση διαρκεί 2μιση ώρες και η καθηγήτρια ενημερώνει πως θα προχωρήσει σε επανεξέταση των γραπτών, ενώ έχουν προηγηθεί υποτιμητικά σχόλια εις βάρος των ατόμων που παραβρέθηκαν στο γραφείο της.
Η καθηγήτρια αποφασίζει να καλέσει τα κανάλια και να καταγγείλει τους φοιτητές/τριες πως την κράτησαν όμηρο στο γραφείο της και την απείλησαν για να κάνει επανεξέταση των γραπτών. Παράλληλα, βγαίνει ανακοίνωση από την συνέλευση των μελών ΔΕΠ της σχολής που καταδικάζει αυτές τις πράξεις <<εκβιασμού και εκφοβισμού καθηγητών/τριών και φοιτητών/τριών>> από <<μια συγκεκριμένη ολιγάριθμη ομάδα φοιτητών/τριών>>. Η πρόεδρος της σχολής, μετά από ανακοινωμένη παρέμβαση το γραφείο της, ακυρώνει τα μαθήματά της με αιτιολογία πως είναι άρρωστη, ενώ το επόμενο μισάωρο βγαίνει στα κανάλια και μιλάει για το περιστατικό.
Η σημερινή ανακοίνωση του πρύτανη του ΑΠΘ Παπαϊωάννου είναι πως είναι καιρός οι νόμοι που βρίσκονται στα χέρια τους να εφαρμοστούν και να μπουν σε ισχύ οι πειθαρχικές διώξεις εις βάρος των φοιτητών/τριών που προχώρησαν στις παραπάνω παρεμβάσεις.
Η ρητορική αυτή του κράτους δεν μας κάνει καμία εντύπωση. Οι φοιτητές/τριες που αποφάσισαν να δράσουν για το ζήτημα της ηθικής των εκτρώσεων, κομμάτι της συντηρητικής και θεοκρατούμενης εκπαίδευσης που μας παρέχεται, αλλά και να διαμαρτυρηθούν για την εκδικητική στάση της καθηγήτριας απέναντι στις διεκδικήσεις τους, είναι οι φοιτητές που κατασκευάζονται με την εικόνα του <<τραμπούκου>>, του φοιτητή που διαταράσσει την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία.
Όσοι και όσες αγωνίζονται για την υπεράσπιση των σπουδών τους, έχουν ως άμεση απάντηση την εφαρμογή του νόμου ν4777, την εκδικητικότητα των πρυτανικών αρχών, την είσοδο ΟΠΠΙ στα ιδρύματά τους, την μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ περιμετρικά και μέσα στους χώρους του ΑΠΘ, την βίαιη καταστολή και τις εκκενώσεις των καταλήψεων και των στεκιών τους, τις διαγραφές και τα πειθαρχικά, την ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση των πτυχίων τους (ψήφιση ΠΔ85), την ιδιωτικοποίηση των σπουδών τους με τα επι πληρωμή μεταπτυχιακά, την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, την χρηματοδότηση εργολάβων για την φοιτητική μέριμνα και την έρευνα για τον στρατό.
Η απάντηση μας θα είναι μαχητική. Καμία σκέψη για πειθαρχικές διώξεις, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις διαδηλώσεις να αμφισβητήσουμε έμπρακτα την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Απέναντι στην κρατική διαχείριση των σπουδών μας, στην εκδικητικότητα των πρυτανικών αρχών στους αγωνιστές φοιτητές και φοιτήτριες, το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους.
ΟΥΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *