Αλληλεγγύη στα κατειλημμένα Προσφυγικά

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 22/11 και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας εκτυλίσσεται μία γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση ενάντια στην κοινότητα κατειλημμένων προσφυγικών επί της Λ. Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Αρχικά, ομάδες ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, Ασφαλίτες της αντιτρομοκρατικής εισβάλλουν σε σπίτι της κοινότητας και απαγάγουν άτομο που εν τέλει του απαγγέλλεται η κατηγορία του εμπρησμού. Οι αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν και σε άλλα σπίτια φιλικών και οικογενειακών προσώπων του συλληφθέντα και προσαγάγουν ακόμη μία κοπέλα, η οποία έπειτα από κάποιες ώρες αφήνεται ελεύθερη.

Τις μεσημβρινές ώρες, η γειτονιά των προσφυγικών βρέθηκε περικυκλωμένη από αστυνομικές δυνάμεις ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ, κι έτσι η Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών κάλεσε αλληλέγγυο κόσμο να προσεγγίσει και να υπερασπιστεί την ίδια την κατάληψη, καθώς φαινόταν ότι απειλείται με εκκένωση. Λίγη ώρα αργότερα εκτυλίχθηκε μία βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων τόσο στον συγκεντρωμένο κόσμο, όσο και στην περιφρούρηση της κατάληψης με αποτέλεσμα 79 συλλήψεις τόσο εντός, όσο και εκτός των κτηρίων. Με κρότου λάμψης, χημικά και ωμή βία οι αστυνομικές δυνάμεις αρχικά προσήγαγαν τα άτομα και εν τέλει μετατράπηκαν αυτές σε συλλήψεις.

Οι συλληφθέντες/συλληφθείσες χτυπήθηκαν, βρέθηκαν δεμένοι πισθάγκωνα και γονατιστοί κοιτώντας τοίχους. Μιλάμε για αποτρόπαιες εικόνες που φανερώνουν πλήρως την ουσία του δόγματος Νόμος και Τάξη που εφαρμόζεται με σκοπό να βαθύνει την κρατική και καπιταλιστική κυριαρχία. Χαρακτηριστικό είναι, πως ανάμεσα στις προσαγωγές βρέθηκε μία γυναίκα τριών μηνών έγκυος που, παρά τον πόνο και την δυσφορία που της προκλήθηκε, η αστυνομία της αρνήθηκε την πρόσβαση σε νοσοκομείο και ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον,10 άτομα βρέθηκαν στον νοσοκομείο χτυπημένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις, καθώς συνελήφθη και ένας φωτορεπόρτερ, αφού η αστυνομία δεν επέτρεψε την δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων. Οι κατηγορίες οι οποίες απαγγέλθηκαν έχουν ως εξής: απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, απόπειρα απλής σωματικής βλάβης, αντίσταση/βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη, παράβαση νόμου περί όπλων, παράβαση νόμου περί φωτοβολίδων, φθορές.

Βλέπουμε για μία ακόμη φορά πως οι κατασταλτικοί μηχανισμοί στοχοποιούν και εισβάλλουν σε καταλήψεις με οποιαδήποτε πρόφαση, και ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η αφορμή της εισβολής των μπάτσων, η αιτία είναι απολύτως κατανοητή από οποιοδήποτε κομμάτι της κοινωνικής βάσης. Αιτία είναι η δυναμική και συνεπής παρουσία, αλλά και η ξεχωριστή θέση που κατέχουν οι καταλήψεις και οι αναρχικοί στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως οι καταλήψεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό και όλες τις εκφάνσεις του. Είτε πρόκειται για την δολοφονική μεταναστευτική πολιτική του ελληνικού κράτους, την προσπάθεια εξευγενισμού του κέντρου της Αθήνας, των Εξαρχείων και όχι μόνο, είτε για την προσπάθεια εμπορευματοποίησης της στέγασης, τις στημένες δικαστικές σκευωρίες απέναντι σε αγωνιστές/τριες τα Κατειλημμένα προσφυγικά αποτελούν, και θα συνεχίσουν να αποτελούν, αναπόσπαστο κομμάτι τόσο του αναρχικού κινήματος και των καταλήψεων, όσο και γενικότερα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Για όλους αυτούς τους λόγους, βάλλονται από την επίθεση του κρατικού μηχανισμού, γιατί αποτελούν ανάχωμα στην εξουσιαστική και καπιταλιστική λαίλαπα.

Είναι πλέον ξεκάθαρη η πλήρη αντίφαση στην οποία βρίσκεται το κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα και οι κρίσεις που προκαλούνται ακριβώς από αυτές τις δομικές αντιφάσεις. Την ίδια ώρα που η κοινωνική βάση μαστίζεται από την ακρίβεια και η απειλή μίας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης με επίκεντρο την Ουκρανία είναι ακόμη πιθανή, ο κρατικός μηχανισμός εφαρμόζει το δόγμα της προληπτικής αντιεξέγερσης, από την μία υπό τον φόβο των κοινωνικών αναταραχών και από την άλλη για να διευκολύνει την επέλαση του κεφαλαίου και την εμπορευματοποίηση ολοένα και περισσότερων αγαθών σε πτυχές της κοινωνικής ζωής. Στο ίδιο κλίμα, οι μπάτσοι έσπασαν την πόρτα και επιχείρησαν να εκδιώξουν συνταξιούχο από το σπίτι της για ένα μικρό ποσό χρεών, εφόσον το σπίτι της είχε πλειστηριαστεί. Στο ίδιο κλίμα επιχειρείται η εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια, που περιφρουρούν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και ταυτόχρονα καταστέλλουν οποιαδήποτε μορφή αντίστασης.

Είναι ζήτημα του κινήματος να υπερασπιστούμε μαζικά τις καταλήψεις και τις δομές αγώνα, με συνεχή παρουσία στον δρόμο. Να υπερασπιστούμε τους χώρους μας και να τονίσουμε πως κανένας δεν είναι μόνος απέναντι στην κρατική καταστολή.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *