Ούτε φοιτητές, ούτε καθηγητές. Φασίστες δε χωράνε σε όλες τις σχολές.

Την Πέμπτη 5/10 πραγματοποιήσαμε αντιφασιστική παρέμβαση στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ. Οι φασίστες για άλλη μια φορά βρίσκονταν στις τρύπες τους και οι αντιφασίστες ξεκαθάρισαν ότι καμία πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη. Μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο, φωνάχτηκαν αντιφασιστικά συνθήματα και πετάχτηκαν τρικάκια. Η παρέμβαση συνοδεύτηκε και από αναγραφή αντιφασιστικών συνθημάτων με σπρέι σε τοίχους της σχολής.

 

ΟΥΤΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

 

Πριν από λίγες μέρες, αναγράφηκαν, στο πόδι και ζορισμένα, ανυπόγραφα συνθήματα φασιστικού περιεχομένου στην πολυτεχνική σχολή. Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που οι φασίστες νύχτα κυνηγημένοι προσπαθούν να διεκδικήσουν ένα ελάχιστο πάτημα στο χώρο των πανεπιστημίων. Παραδοσιακά, τέτοιοι “άνθρωποι” έβρισκαν πολιτική στέγη στη μεγάλη “οικογένεια” της Δ.Α.Π., καθώς δεν μπορούσαν να συγκροτήσουν ομαδοποιήσεις προτάσσοντας την πολιτική τους ταυτότητα, τον εθνικισμό και ό,τι συνεπάγεται αυτή η ιδεολογία (ρατσισμό, μισαλλοδοξία). Το φοιτητικό κίνημα που συγκροτείται στη βάση του αγώνα για ζωή και εμφορείται από αξίες όπως η ισότητα, αλληλεγγύη, ελευθερία υψώνει ανέκαθεν τα αναχώματα ενάντια στην οποιαδήποτε ύπαρξη φασιστικής ρητορικής και πρακτικής στο χώρο όπου κινούνται καθημερινά χιλιάδες φοιτητές/ριες. Αγώνες ιστορικά έχουν δοθεί για να κερδηθεί το αυτονόητο, ο πλήρης αποκλεισμός τους από τη δημόσια, πολιτική, κοινωνική ζωή και αυτή των πανεπιστημίων.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν καθηγητής του ΠΑ.ΜΑΚ Νίκος Βασιλειάδης, συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση της φασιστικής οργάνωσης του Ιερού Λόχου για τη συντριβή των ανταρτών του Δ.Σ.Ε. στο Βίτσι και το Γράμμο. Η κίνηση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια των φασιστών να χτίσουν διόδους παρέμβασης εντός του πανεπιστημίου. Κίνηση, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις παραπάνω προσπάθειες διασποράς τoυ μίσους για το διαφορετικό, εξύμνησης του συγκεντρωτισμού της εξουσίας και παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων.

Ο φασισμός ιστορικά έρχεται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για το κράτος, το πολιτικό σύστημα και τα αφεντικά που αυτό υπηρετεί. Η χούντα των συνταγματαρχών, άλλωστε, ήρθε σε μια περίοδο κοινωνικής απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Αφού επιτέλεσε το θεάρεστο έργο της, παρέδωσε τα ηνία ξανά στην αστική “δημοκρατία”, ξεπλένοντας την για τις ευθύνες που τη βαραίνουν ανέκαθεν για την υφαρπαγή του κοινωνικού πλούτου. Αφεντικά πλούτισαν στις πλάτες του εργαζόμενου λαού, ο οποίος μετανάστευε στη Γερμανία, την Αυστραλία, τις Η.Π.Α. για να εξασφαλίσει τα προς το ζην του. Οι παραδοσιακού τύπου εθνικιστικοί θύλακες, εξάλλου  είναι δομικό στοιχείο μιας πλουραλιστικής “δημοκρατικής” διακυβέρνησης. ΟΝΝΕΔίτες, Ρέιντζερς, Τάγματα εφόδου της Χ.Α., επιτροπές κατοίκων, Ιεροί Λόχοι κλπ μορφώματα ανά τον χρόνο έρχονταν να παρέχουν ουσιαστική παρακρατική βοήθεια στις πολιτικές ¨διασφάλισης της Δημοσίας Τάξης¨. Και μιλάμε για βοήθεια, διότι το σύγχρονο κράτος έχει διδαχθεί ιστορικά τον τρόπο να εγκολπώνει μέχρι και τις πιο βίαιες πρακτικές ολοκληρωτικού ελέγχου (ή αλλιώς φασισμού) και να τις βάζει στον πάγο όταν πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, διατρανώνοντας προς δεξιά και αριστερά, το ποιος κάνει στην αλήθεια κουμάντο. Το χρονικό της δίκης της Χ.Α. έρχεται να επιβεβαιώσει την παραπάνω διαπίστωση.

Δεν ξεχνάμε δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας που ξεπλένει τους Ναζί της Χρυσής Αυγής, αλλά και το ακροδεξιό παρελθόν/παρόν ηγετικών στελεχών της (Γεωργιάδης, Βορίδης, Α. Πλεύρης). Συμπληρωματικά, ο  ΣΥΡΙΖΑ με την εφαρμογή της στυγνής αντιμεταναστευτικής πολιτικής, κλείνει τους κατατρεγμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης δίνοντας το έδαφος ταυτόχρονα στους φασίστες να ξεδιπλώσουν για άλλη μια φορά την “αντρίκια” υπεροχή τους χτυπώντας τον αδύναμο. Το κράτος συνολικά με το έθνος ως συστατικό παράγοντα, αναπαράγει και μέσω της παιδείας του , τους μεγαλοϊδεατισμούς. Όποιος δεν συμβαδίζει με τις επιταγές και τις ανάγκες του κράτους χαρακτηρίζεται εσωτερικός εχθρός. Εμείς αντιστρέφουμε το παραπάνω. Ό,τι δεν υπηρετεί την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την δικαιοσύνη, είναι εχθρός της κοινωνίας.

Και ας ξεκαθαρίσουμε μια και καλή γιατί είμαστε αντιφασίστες/ριες. Καμιά Μεγάλη Ιδέα δεν μας συγκινεί. Καμιά σημαία δεν μας κάνει να δακρύζουμε. Παρά μόνο η σημαία που δεν υποστέλλει τον απελευθερωτικό αγώνα από το βραχνά της καταπίεσης. Παλεύουμε για έναν κόσμο που δε θα χτίζεται στην κόλαση που θα βιώνει ό,τι διαφορετικό, σε πλήρη αντίθεση με τους φασίστες που επιχειρούν να χτίσουν απροσπέλαστα τείχη με άξονα την εθνική, ιδεολογική, σεξουαλική “καθαρότητα” . Είναι κοινωνικό καθήκον όλων μας να μην αφήσουμε λιθαράκι όρθιο από αυτά τα τείχη.

 

ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΜΕ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΥΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 

 

Αναρχική συνέλευση φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *