Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ
Την Παρασκευή 25/2 βρεθήκαμε έξω από την Δευτεροβάθμια Διοίκηση Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μαζί με το Ελευθεριακό Σχήμα Παιδαγωγικού ΑΠΘ και τις Ελεύθερες Γυναίκες – Μαύρο & Κόκκινο. Θέλαμε να κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται καμία μαθήτρια να βρεθεί μόνη της και πως οι δύο παραβιαστές καθηγητές δε μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε σχολικές αίθουσες. Με παρουσία της αστυνομίας μας εμποδίστηκε η είσοδος στο κτήριο κι η επικοινωνία με τους/ις εργαζόμενους/ες και τη διεύθυνση.
Το Σάββατο 26/2 οργανώσαμε Εκδήλωση/Συζήτηση “Η πατριαρχία σε σχολεία & σχολές κι ο αγώνας εναντίον της”. Το εκπαιδευτικό σύστημα, οι θέσεις εξουσίας ανάμεσα σε μαθητ(ρι)ες και καθηγητ(ρι)ες, η εξατομίκευση κι ο ανταγωνισμός είναι όσα αναπαράγουν το πατριαρχικό σύστημα. Στο χώρο της εκπαίδευσης προκύπτουν συχνά παραβιαστηκές συμπεριφορές, μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή του καθηγητή μαιευτικής στο ΤΕΙ για την οποία τοποθετήθηκε το Ελευθεριακό Σχήμα Φοιτητών-Φοιτητριών Σίνδου ΔΙΠΑΕ / ΑΤΕΙΘ. Το σχήμα μοιράστηκε εκτός των άλλων εμπειρίες αγώνα, στήριξη στις καταγγέλουσες για να σπάσουν τη σιωπή και να βρεθούν στα δικαστήρια, παρουσία κι ενημέρωση στη σχολή ενάντια σε αυτές τις συμπεριφορές.
Τέλος, συζητήσαμε για τις άμεσες/έμμεσες προσπάθειες συγκάλυψης τέτοιων περιστατικών. Ένα χαρακτηριστικό από την περίπτωση του 3ου είναι η αμφισβήτηση της κυριότητας των καταγγελιών λόγω της ανωνυμίας που επιλέξαν να κινηθούν οι μαθήτριες. Με μια συνολική τοποθέτηση οι Ελεύθερες Γυναίκες από τη Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό- Μαύρο & Κόκκινο θέσαν προβληματισμούς γύρω από τα όρια της θεσμικής διαχείρισης, σ’ένα σύστημα που η δικαιοσύνη εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, των πλουσίων, τους έχοντες εξουσία. Η πατριαρχία αποτελεί μια ακόμη πτυχή της εκμετάλλευσης και των ανισοτήτων, ο αγώνας εναντίον της δε μπορεί παρά να προσβλέπει στην συνολική ανατροπή της εξουσίας και των προϊόντων της.
Με το βλέμμα στραμμένο στους μαχητικούς αγώνες του αύριο παλεύουμε ταξικά, αυτοοργανωμένα κι αλληλέγγυα.
Μέσα σε κάθε σχολείο, σχολή, γειτονιά και χώρο εργασίας με οργάνωση στη βάση να δώσουμε απαντήσεις στην εξουσιαστικό κόσμο και να θέσουμε ερωτήματα για την επαύριο που ονειρευόμαστε.
Στην 8η Μάρτη θα βρεθούμε στο δρόμο διατηρώντας τη ταξική μνήμη των αγώνων που δώσαν οι γυναίκες εργαζόμενες της Αμερικής, θέτοντας τις δικές μας βάσεις για τους αγώνες μας ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο, πατριαρχία.