Δύναμη & Αλληλεγγύη στον αγώνα των εστιακών φοιτητών.

Για την ανατροπή της δολοφονικής κρατικής διαχείρισης της πανδημίας και την μαχητική διεκδίκηση των ταξικών μας συμφερόντων.

Εν έτει 2020 συνεχίζουμε να διανύουμε μια δύσκολη περίοδο υγειονομικής κρίσης με την πανδημία του Covid-19 , όπου για ακόμη μια φορά ο λαός βρίσκεται απροστάτευτος. Το κράτος επιμένει στο αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» επιρρίπτοντας την εξέλιξη και τις συνέπειες της πανδημίας στις πλάτες της κοινωνικής βάσης. Αγνοεί τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών, το κλείσιμο των νοσοκομείων και των ιατρικών δομών και γενικώς το οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης της δημόσιας υγείας. Η συνθήκη της πανδημίας και η υγειονομική κρίση είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμη από το κράτος και το κεφάλαιο για την προώθηση δικών τους συμφερόντων. Από την έξαρση της πανδημίας τον Μάρτιο δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για την προστασία της κοινωνίας. Αντ’ αυτού, μέσα σε συνθήκες lockdown η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τον κοινωνικό περιορισμό περνάει με ταχείες διαδικασίες αντικοινωνικά νομοσχέδια, όπως ο νόμος για τις Διαδηλώσεις, την παιδεία και την φύση.

Η διαχείριση της πανδημίας από το κράτος έχει πρόσημο ξεκάθαρα αντικοινωνικό. Οι λιγοστές κλίνες ΜΕΘ δεν μπορούν να καλύψουν την περίθαλψη των αρρώστων, ο υγειονομικός εξοπλισμός κρίνεται ελλιπής, συνολικά η δημόσια υγεία συνεχίζει ακόμη και σε αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη να υποβαθμίζεται ολοένα. Η κυβέρνηση επενδύει εκατομμύρια στα ΜΜΕ, σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και σε προσλήψεις μπάτσων χωρίς να δίνει δεκάρα τσακιστή για την υγεία της «ασφαλούς και οχυρωμένης» κοινωνίας. Το τουριστικό άνοιγμα του καλοκαιριού και η αποτυχημένη έναρξη των σχολείων με μηδαμινά μέτρα καταδεικνύουν ότι κύριο μέλημα είναι η προστασία του κεφαλαίου, το οποίο χτυπήθηκε από το lockdown, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα κρούσματα και την υγειονομική κάλυψη της κοινωνικής βάσης. Στο κρατικό αφήγημα, φταίνε οι μαθητές που αγωνίζονται για αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες στα σχολεία τους και όχι η κρατική πολιτική που επιβάλλει το στοίβαγμα τους στις τάξεις, όσοι/ες συνωστίζονται στα ΜΜΜ δίχως να έχουν άλλη επιλογή και όχι τα λιγοστά δρομολόγια, φτάνοντας και στις αστείες δηλώσεις ότι «κάποιοι άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους» (sic). Μόνη απάντηση στην θανατοπολιτική κράτους και κεφαλαίου είναι η ανατροπή τους.

Οι λιγοστές κοινωνικές παροχές περικόπτονται και ιδιαίτερα το κομμάτι της φοιτητικής μέριμνας. Ειδικότερα, οι φοιτητές/τριες στις εστίες έρχονται και οι ίδιοι αντιμέτωποι με την κρατική αδιαφορία. Στις προϋπάρχουσες υλικοτεχνικές ελλείψεις των εστιών, την άσχημη κατάσταση και συντήρηση των κτηριακών δομών, έρχεται να προστεθεί η δολοφονική διαχείριση της κατάστασης στις εστίες από μεριάς κράτους και πρυτανείας, μέσα στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες. Αναφερόμαστε φυσικά στην απόκρυψη της ύπαρξης κρούσματος στις εστίες από τον πρύτανη και την διεύθυνση Φ.Ε.Θ. αλλά και γενικότερα στην απουσία προστατευτικών μέτρων και υγειονομικού υλικού σε όλα τα κτήρια, στις βιαστικές απολυμάνσεις χωρίς ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς δωρεάν τεστ. Ας μην ξεχνάμε και τα γεγονότα της προηγούμενης καραντίνας, όπου δόθηκε εντολή για αποσυμφόρηση των εστιών με πρόσχημα την αποφυγή εξάπλωσης του ιού, αφήνοντας πολλούς φοιτητές έξω από τα σπίτια τους. Οι οικότροφοι είναι αναγκασμένοι να σηκώσουν στις πλάτες τους το κόστος των τεστ σε ιδιωτικούς φορείς και να πραγματοποιούν αυτοβούλως ατομικές καραντίνες χωρίς την απαιτούμενη κτηριακή υποδομή και την ιατρική κάλυψη.

Από μεριάς μας, δεν είμαστε διατεθειμένες/οι να κάνουμε πίσω, ούτε πρόκειται να επιλέξουμε τον δρόμο της διαπραγμάτευσης. Να στήσουμε αναχώματα ενάντια στην επιχειρούμενη κρατική επίθεση σε όποιον/α αγωνίζεται, στις εκκενώσεις καταλήψεων, στην «περιστολή των διαδηλώσεων», στις δολοφονικές επιθέσεις σε αντιφασίστες και αναρχικούς. Ο κόσμος του αγώνα να αποτελέσει ανάχωμα στην επέλαση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού.

Από τις μαθητικές καταλήψεις του Σεπτέμβρη και τον αγώνα των φοιτητών/τριών στις εστίες, μόνος δρόμος η μαχητική διεκδίκηση των ταξικών μας συμφερόντων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποβαθμίζει τις ζωές μας. Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των εστιακών φοιτητών/τριών και ζητάμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στήριξη της κατάληψης των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης και των εκδηλώσεων της.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

 Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *