Κάλεσμα στην Διαδήλωση Ενάντια στην Πράσινη ανάπτυξη

ΑΠΈΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΎ ΤΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ
Μέσα σε περίοδο κρίσης, κράτος και κεφάλαιο στο όνομα της «ανάπτυξης» υποβαθμίζουν την αξία της ζωής -ανθρώπινων και μη- όντων και επιτίθονται στο φυσικό περιβάλλον. Δεν είναι η πρώτη φορά που με την «πράσινη ανάπτυξη» υπηρετούνται κρατικά και επιχειρηματικά συμφέροντα ενισχύοντας την ιδιωτικοποίηση του περιβάλλοντος.
Στις 5 Μάϊου ψηφίζεται το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την εκμετάλλευση και τη λεηλασία της φύσης. Πιο συγκεκριμένα, καταργείται η προστασία των περιοχών NATURA 2000 προωθώντας τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, τη δημιουργία αιολικών πάρκων, φραγμάτων και εκτροπών, ενώ ταυτόχρονα καταργεί τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος των αδειοδοτήσεων εκμεταλλευτικών δραστηριοτήτων, αυθαίρετων έργων εντός δασικών εκτάσεων, της 5ετούς παράτασης περιβαλλοντικής άδειας στις Σκουριές αλλά και της χωρίς αδειοδότηση δημιουργίας χώρων εξορυκτικών αποβλήτων. Αυτή η σειρά ευνοϊκών -για τις επιχειρήσεις- νόμων έχει ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης, την ανεπανόρθωτη καταστροφή της φύσης, αφανισμό των υπόγειων και επίγειων υδάτων, χλωρίδας και πανίδας καθώς και τον εκτοπισμό ανθρώπων από την ίδια τους τη γη.
Την ίδια στιγμή οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης στην εφαρμογή αυτών των εξοντωτικών μέτρων καταστέλλεται βίαια κάνοντας ξεκάθαρες τις προθέσεις του κράτους. Στις 20 Μάη 2020 στην Τήνο, στάλθηκαν ΜΑΤ με στόχο την καταστολή του αγώνα των κατοίκων του νησιού ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα χωριά τους, την οποία, όμως, κατάφεραν να σταματήσουν – έστω και πρόσκαιρα – μπλοκάροντας τα μηχανήματα της εταιρείας. Στις 14 Ιουνίου 2020 στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε πορεία ενάντια στη καύση σκουπιδιών και στη λεηλασία της φύσης και της κοινωνίας, η οποία δέχτηκε επίθεση από τα ΜΑΤ με χρήση χημικών και κρότους λάμψης. Όπως φαίνεται, η βία και η καταστολή των κινητοποιήσεων έχουν ως στόχο όχι μόνο την τρομοκρατία των διαδηλωτών αλλά και την αποτροπή μελλοντικών κινημάτων και αγώνων.
Το νομοσχέδιο αυτό, όπως συμβαίνει και με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, αφορά όλη την κοινωνική και ταξική βάση μιας και αποτελούν κομμάτια του παζλ σε μια ευρύτερη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που συνεχίζει να γεννά κράτος με κεφάλαιο. Η τακτική του κράτους να επιχειρήσει να περάσει νομοσχέδια τέτοιου χαρακτήρα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε όλοι/ες μας, δε μας εκπλήσσει. Μια παγιωμένη τακτική που επιβεβαιώνει τον αντικοινωνικό ρόλο του κράτους και της κυβέρνησης. Για αυτό κι εμείς, ως αναρχικοί/ές φοιτητές/τριες και μαθήτριες/τες, οφείλουμε να υψώσουμε τα κατάλληλα αναχώματα για μια οργανωμένη ταξική αντεπίθεση από τα κάτω, προς τους ισχυρούς μέσα σε μια συνθήκη παγκόσμιας κρίσης. Στο δρόμο, λοιπόν, για το χτίσιμο ενός νέου κόσμου ισότητας, αλληλοσεβασμού, αλληλεγγύης.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΑΠΌ ΤΟΝ ΒΟΛΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΆΓΡΑΦΑ ΤΙΣ ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ ΤΟΝ ΑΧΕΛΏΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 20/6 12:00 ΚΑΜΑΡΑ
Αναρχική Μαθητική Ομάδα Αταξία
Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *