ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Αριστείδης Στεργιάδης, ύπατος αρμοστής της Σμύρνης

αναφερόμενος στους πρόσφυγες απ’ τη Μικρά Ασία το 1922

“Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ

γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα”

Τι νήμα ενώνει τον Στεργιάδη, τον τραγόπαπα Άνθιμο, το ναζί Μιχαλολιάκο, τον μπάτσο Κορκονέα (ο ένστολος δολοφόνος του Αλέξη), τους δολοφόνους του Ζακ; Όλοι αυτοί δεν είναι παρά εικόνες μιας πολιτικής του θανάτου. Για όλους αυτούς -κράτος, αφεντικά, εκκλησία, μπάτσους, φασίστες- όλοι εμείς, η κοινωνική πλειοψηφία, είμαστε αναλώσιμοι. Είμαστε χρήσιμοι μόνο στο βαθμό που παραμένουμε στρατιωτάκια, έτοιμα να θυσιαστούν σε έναν ατέλειωτο πόλεμο κυριαρχίας του ενός απάνω στον άλλο. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για το ελληνικό κράτος. Είναι μια συνθήκη που προσπαθούν να επιβάλλουν στους λαούς όλα τα κράτη και οι μηχανισμοί τους απανταχού στη γη, δημιουργώντας διαχωρισμούς, πορώνοντας με τους εθνικισμούς, διαστρεβλώνοντας την ιστορία. Αυτό το πλέγμα εξουσίας επιχειρεί σταθερά να  συγκαλύψει μια βασική αρχή που διέπει την καθημερινότητα που διαμορφώνει για όλους εμάς: τον κανιβαλισμό.

Δεν περιγράφουμε μια συνθήκη προφανώς με όρους ένος σατανικού σχεδίου που σκαρώνουν κάποιοι μακριά από εμάς, όπως διατείνονται οι συνομωσιολογικές θεωριές που απευθύνονται σε ανόητους. Τα πράγματα είναι απλά άμα τα βάλεις σε μια σειρά. Ο καπιταλισμός, το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα του σήμερα, έχει ως κεντρική του λειτουργία την συσσώρευση του κέρδους στα χέρια λίγων μέσω της υφαρπαγής του πλούτου, που παράγει η κοινωνική πλειοψηφία, ο κόσμος της εργασίας. Μέσα σε αυτό το καθεστώς η καλύτερη μπίζνα είναι ο πόλεμος για δυο λόγους χοντρικά. Πρώτον και κύριο, λεφτά για τις πολεμικές βιομηχανίες παραγωγής όπλων. Δεύτερο, αλλά όχι δα και ασήμαντο, αποπροσανατολισμός της κοινωνίας, ώστε να δει τον εχθρό στο πρόσωπο του γείτονα, ο οποίος παρουσίαζεται ως η έξωθεν απειλή, που θα προσβάλει την ενότητα του έθνους. Ποιου έθνους; Του έθνους, που περιλαμβάνει μέσα τους ζάμπλουτους Βαρδινογιάννη, Λάτση, Μαρινάκη, την κοινωνική πλειψηφία που αγωνίζεται να κρατηθεί στα πόδια της, τους φτωχοδιαβόλους, που ζουν μέσα στην εξαθλίωση. Ποια κοινα συμφέροντα έχουν όλοι αυτοί μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος; Κανένας δεν μπορεί! Γιατί δεν υπάρχουν. Ενώ οι λίγοι εκμεταλλέυονται τους πολλούς για να χτίσουν τις περιουσίες τους, οι φασίστες, ως γνήσια τσιράκια των αφεντικών, χτυπάνε τα τύμπανα του πολέμου. Η εξουσία στρέφει το δάκτυλο και αυτοί οι ανοήτοι γυρνάνε και κοιτάνε αντί να δουν κατάματα το πρόσωπο του κτήνους. Και ξαναλέμε. Ό,τι ίσχυει για το ελληνικό κράτος ισχύει και για το τούρκικο, το σκοπιανό(ή βορειομακεδονικό), το γερμανικό, το γαλλικό και πάει λέγοντας.

Μα θα αναρωτηθεί κανείς. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν ετοιμάζει πόλεμο, αλλά παραχωρεί μέρος της εθνικής κληρονομιάς. Τι μας λες; Κούνια που τον κούναγε. Όλο αυτό το αλισβερίσι μεταξύ ελληνικού και σκοπιανού( ή βορειομακεδονικού κράτους) δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την ένταξη του κράτους των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, την πρόσδεση του δηλαδη στο συμμαχικό άρμα της δύσης. Όποτε και οι δυο πλευρές δεν υπόσχονται τίποτα άλλο πέρα από πόλεμο. Απ’ τη μια η εθνικιστική/φασιστική με τον απροκάλυπτο αλυτρωτισμό και το μίσος που αναπαράγει προς τη γείτονα χώρα, αλλά και η δήθεν προοδευτική συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ενισχύει την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ το οποίο σπέρνει πολέμους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Όσοι κραυγάζουν για χαμένες πατρίδες είναι αυτοί που ρίχνουν νερό στο μύλο του πολέμου

Είναι αυτή η χρονική περίοδος, λοιπόν, όπου διάφορα σχολεία τελούν υπό κατάληψη, με αίτημα την άρση της συμφωνίας των Πρεσπών. Καταλήψεις, κάτω από την ομπρέλα του εθνικισμού, με πρωτεργάτες μαθητές-τραμπούκους, οι οποίοι καθοδηγούμενοι απ’ τον επίσημο θεσμικό φορέα του φασισμού, τη Χρυσή Αυγή, καθώς κι από φασιστικές-νεοναζί γκρούπες, προσπαθούν να διαχύσουν το μισαλλόδοξο, ρατσιστικό δηλητήριο τους και στα σχολεία. Ωστόσο, οι ίδιοι μαθητές-τραμπούκοι παρουσιάζονται ως «αγνοί πατριώτες», κι όχι ως εθνικιστές και φασίστες, που ως σκοπό έχουν την προάσπιση της ελληνικής ιστορίας και των δικαιωμάτων τους ως γνήσιοι Έλληνες, από τους δοσίλογους πολιτικούς που τους έχουν ξεπουλήσει.

Ε λοιπόν για μας, ως αναρχικοί και αναρχικές, αγωνιστές και αγωνίστριες, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ένα ακόμη ψευδές δίλημμα. Εθνικό ζήτημα το ονοματίζουν οι από τα πάνω εξουσιαστές, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν αυτή την συνείδηση, ότι αφορά πραγματικά όλους εμάς η ονομασία ενός γειτονικού κράτους. Δε ταυτιζόμαστε με κανένα κράτος, γιατί πολύ απλά τα κράτη δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ανθρωπίνων κοινωνιών. Και όλα αυτά τα πολιτικά σχέδια πέφτουν στο τραπέζι σε μια εποχή που η επίθεση του κράτους και των αφεντικών έχει ενταθεί απέναντι στους απ’ τα κάτω, βαθαίνει η αφαίμαξη των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων και η πολιτική ανελευθερία μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα που αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς.

Όλο αυτό το χαφιεδότσουρμο, θεωρεί ότι έχει αποκτήσει τέτοια δυναμική, που καπηλεύεται μέσα και εργαλεία των αγωνιστών και του ριζοσπαστικού κινήματος, για να μπορέσει και καλά να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν. Ως εδώ! Στεκόμαστε απέναντι στις καταλήψεις μαθητών-τραμπούκων και σε οποιαδήποτε μισαλλόδοξη φιέστα διοργανώνεται από την καθοδήγηση νεοναζί και νεοφασιστών, οι οποίες ως σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν μαθητές και να καταστείλουν το αγωνιστικό πνεύμα.  Διότι τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή οι μαθητές, είναι οι ταξικοί φραγμοί που ορθώνονται ως τείχη από το κράτος, με την υποβάθμιση της λειτουργίας των σχολείων μέσω της υποστελέχωσης διδακτικού και γενικώς εργασιακού προσωπικού, με την απλήρωτη εργασία στα Ε.Π.Α.Λ., με την αισχρή εργασιακή προοπτική στο αύριο.

Οι μαθητικές καταλήψεις αποτελούν μέσα και εργαλεία ενός ριζοσπαστικού και ανταγωνιστικού κινήματος. Κέντρα αγώνα, τα οποία εκφράζουν και προτάσσουν μια ζωή αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, μιας ζωής που πλάθουμε με τα χέρια μας, μιας ζωής χωρίς εξουσιαστικές σχέσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πιάνοντας το νήμα από τις μαθητικές – φοιτητικές καταλήψεις, που βάζουν μπροστά τις πραγματικές ανάγκες, τις διεκδικήσεις για ένα μέλλον με αξιοπρέπεια, καλούμαστε να δώσουμε πόδι σε όλα αυτά τα εθνικιστικά αποβράσματα που παρασιτούν ανάμεσα μας.

ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ | 12:00 | ΚΑΜΑΡΑ

 

Αναρχική Συνέλευση φοιτητών/τριών Quieta Movere

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *