Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της 22/1 | Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, 26/1, στις 09:00

Την Κυριακή 21/1 επ’ αφορμή του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία ένας συρφετός φασιστών, ακροδεξιών και δεξιών, χριστιανών και γενικότερα συντηρητικών και μικροαστικών στοιχείων τόσο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από ολόκληρη την ελλαδική επικράτεια, συγκεντρώθηκε στον Λευκό Πύργο. Οι κατά τα άλλα άφαντοι φασίστες για τον υπόλοιπο χρόνο, κατάφεραν να επιβάλλουν το εθνικιστικό τους περιεχόμενο σε μια ούτως ή άλλως αντιδραστική διαδήλωση. Βγήκαν από τις τρύπες που είναι χωμένοι ολόκληρο τον χρόνο έχοντας για πλάτη τους χιλιάδες ελληνο-νοικοκυραίους, αλλά και τις δυνάμεις καταστολής.

Το μεσημέρι της Κυριακής φασίστες, με την ανοχή των μπάτσων και με τη συνενοχή των αντιδραστικών συνδιαδηλωτών τους, επιτέθηκαν αρχικά στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που περιφρουρούσαν την κατάληψη ανταπάντησαν στις επιθέσεις των φασιστών και τους απώθησαν επιτυχώς. Έπειτα, ομάδα φασιστών με διακριτικά του ΠΑΟΚ, πορευόμενοι σε μπλοκ των φασιστών με την υπογραφή «Ιδεάπολις» πραγματοποίησε εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη Libertatia, χρησιμοποιώντας μολότοφ και φωτοβολίδες. Εκείνη την ώρα η κατάληψη ήταν άδεια, καθώς οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες συμμετείχαν στην αντιφασιστική-διεθνιστική αντισυγκέντρωση στην Καμάρα μαζί με πλήθος αντιφασιστών/τριών. Προηγουμένως, φασίστες πραγματοποίησαν φθορές στην πρόσοψη και την περίφραξη του κτηρίου, που αποκαταστάθηκαν έγκαιρα από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της κατάληψης. Τελικά, η κατάληψη παραδόθηκε στις φλόγες, τη στιγμή που οι μπάτσοι παρείχαν κάλυψη στους φασίστες εμπρηστές. Η αντίδραση των γειτόνων ήταν ενθαρρυντική, καθώς λογομάχησαν με τους φασίστες, οι οποίοι τους απάντησαν με βρισιές και ρίψη φωτοβολίδων. Από την άλλη, η πυροσβεστική καθυστέρησε υπέρ το δέον, φτάνοντας όταν η φωτιά είχε γίνει πλέον ανεξέλεγκτη.

Την επομένη, Δευτέρα 22/1, το αντιφασιστικό κίνημα συγκεντρώθηκε μαζικά έξω από την κατάληψη Libertatia ως αντανακλαστική απάντηση στην επίθεση των φασιστών, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στην κατάληψη. Στη συμβολή των οδών Δελφών και Παρασκευοπούλου, όπου μία κλούβα έφραζε το δρόμο, οι μπάτσοι επικύρωσαν για μια ακόμα φορά τον πολιτικό ρόλο που επιτελούν, καθώς επιτέθηκαν άγρια στην πορεία, πραγματοποιώντας κατόπιν 5 συλλήψεις . Οι μπάτσοι είναι οι υπηρέτες του κράτους και του κεφαλαίου, ο κατασταλτικός βραχίονας του κράτους που συν τοις άλλοις συνεργάζεται και επικουρεί τους φασίστες, όπως είδαμε για άλλη μία φορά και εντελώς απροκάλυπτα, αυτές τις μέρες.

Η αλληλεγγύη στην κατάληψη Libertatia και στους συντρόφους που συνελήφθησαν στην πορεία, είναι δεδομένη και αμέριστη. Είναι σώμα από το σώμα μας, κομμάτι του κοινωνικού και ταξικού αγώνα ενάντια στο κράτος και στο κεφάλαιο. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν πρόκειται να τους αφήσουμε μόνους στα χέρια του κράτους και των διωκτικών του μηχανισμών.

Ο πέλεκυς της κρατικής καταστολής χτύπησε τους συντρόφους εκδικητικά, επιρρίπτοντάς τους κατηγορίες πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα στο πλαίσιο μιας μεθοδευμένης σκευωρίας που έχει απώτερο σκοπό να τρομοκρατήσει τον κόσμο του αγώνα. Η ταξική διάσταση της αστικής δικαιοσύνης διαφαίνεται με τον πλέον έκδηλο τρόπο, τη στιγμή που οι φασίστες πυρπόλησαν ολόκληρο κατειλημμένο κτήριο χωρίς να γίνεται η παραμικρή διωκτική κίνηση, δίχως να εμποδίζονται,φυσικά, από τους ένστολους συνεργάτες τους. Η αστική δικαιοσύνη είναι βασικός πυλώνας του καπιταλιστικού συστήματος και του κρατισμού. Χτυπά αυτούς που βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας, όσους αγωνίζονται ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και φασισμό, αλλά αγνοεί επιδεικτικά τη λεηλασία της κοινωνικής πλειοψηφίας και τις κερδοσκοπικές κομπίνες που στήνουν στελέχη της οικονομικής και πολιτικής ελίτ. Το κράτος βαφτίζει τη δική του βία ως νόμο, αλλά ταυτόχρονα αποκαλεί έγκλημα την αντίσταση των εξεγερμένων. Η κρατική καταστολή δε μας αποθαρρύνει καθόλου από τον αγώνα μας για μια ανεξούσια και αυτοδιευθυνόμενη κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη, δηλαδή οι έμπρακτες και ζωτικές σχέσεις αλληλοβοήθειας που αναπτύσσουμε με τους ανθρώπους της κοινωνικής και ταξικής μας θέσης, είναι το συνεκτικό στοιχείο που όχι μόνο ανταπαντά στις επιθέσεις της κυριαρχίας, αλλά είναι και ο σπόρος που εμείς, οι «από τα κάτω» φυτεύουμε και θα καρποφορήσει την πανανθρώπινη χειραφέτηση.

Οι φασίστες αποτελούν επικουρικό μηχανισμό του κράτους και του κεφαλαίου, για την ακρίβεια την πιο επιθετική εφεδρεία των καπιταλιστών, που έρχεται στο προσκήνιο στις περιόδους δομικής κρίσης του καπιταλισμού, όταν η κοινωνική συναίνεση προς το καθεστώς υποχωρεί, όταν αυξάνονται τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και οι πολιτικές εξαίρεσης. Συν τοις άλλοις, οι φασίστες είναι το αντίπαλο δέος του επαναστατικού κινήματος που μάχεται απέναντι στη βαρβαρότητα του κράτους και του κεφαλαίου, των θεσμών και των δομών που υπερασπίζονται δηλαδή οι ίδιοι οι φασίστες. Με εργαλείο τον ανορθολογισμό και τα περίτεχνα μυθεύματα σπέρνουν το μισανθρωπικό τους δηλητήριο με στόχο οποιονδήποτε και οτιδήποτε αντιβαίνει στην καθεστηκυία τάξη και κανονικότητα.

Ο φασισμός δεν μπορεί να εξαλειφθεί ούτε από το κράτος, ούτε από τους δικαστικούς μηχανισμούς. Θα υπάρχει όσο υπάρχει εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι’ αυτό και ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι σύμφυτος με τον αγώνα ενάντια στο κράτος και στο κεφάλαιο. Είναι αγώνας διεθνιστικός, καθώς οι προλετάριοι όλων των χωρών δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Ο κοινός μας εχθρός είναι το κράτος και το κεφάλαιο που μας καταδυναστεύουν και μας αφαιμάσσουν διαρκώς και όχι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας όπως και εμείς. Συνεπώς, οι ρητορείες περί εθνικής ενότητας, τις οποίες αρέσκονται να διατυμπανίζουν οι φασίστες, είναι η διάδοση του λόγου της αστικής κυριαρχίας: δηλαδή φτωχοί και πλούσιοι, εργάτες και αφεντικά, εξουσιαζόμενοι και εξουσιαστές, θέλουν να μας πουν ότι έχουμε όλοι ανεξαιρέτως κοινά συμφέροντα, τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα. Η υλική πραγματικότητα διαψεύδει εντελώς αυτόν τον επιτήδειο ισχυρισμό. Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ειρήνη των «κάτω» με τους «πάνω», καθώς οι δεύτεροι ζουν εις βάρος των πρώτων, οι οποίοι διαβιούν σε ένα καθεστώς οικονομικής εκμετάλλευσης και πολιτικής ανελευθερίας. Η εθνική ενότητα και η διαταξικότητα αποτελούν συνεπώς τόσο τον διαλύτη της κοινωνικής και ταξικής ενότητας των πληβειακών στρωμάτων, αλλά και την ταφόπλακα των προλεταριακών συμφερόντων. Αυτά ας τα αναλογιστούν εκείνοι που βάζουν πλάτες στις επιθέσεις φασιστών, που ανέχονται να στέκονται δίπλα σε φασίστες, που συνάπτουν ειρήνη με τον ταξικό τους εχθρό σιωπώντας και συναινώντας στις επιθέσεις του κράτους, του κεφαλαίου και των φασιστών απέναντι σε όσους αγωνίζονται ενάντια στη δυστοπία του κρατικού και καπιταλιστικού ολοκληρωτισμού.

Αλληλεγγύη στους 5 συλληφθέντες της πορείας στις 22/1

Να αφεθούν ελεύθεροι και να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Libertatia

Τσακίζουμε τον φασισμό με ακηδεμόνευτους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες

Η σιωπή και η συναίνεση στο θέριεμα του κτήνους αποτελούν συνενοχή

Συγκέντρωση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης:
Παρασκευή 26/1 στις 09:00

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *