Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει στα χέρια των οικότροφων…

Εδώ και μερικές βδομάδες Φοιτητικές Εστίες πανελλαδικά τελούν υπό κατάληψη, με τους οικότροφους να διεκδικούν τις αυτονόητες παροχές , που κατά καιρούς λόγω κακοδιαχείρισης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ , κράτος και πρυτανεία επιχειρούν να αφαιρέσουν. Όπως καταγγέλλουν οι οικότροφοι : Οι εργαζόμενοι-ες στις εστίες παραμένουν απλήρωτοι-ες με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα που καθιστούν τη διαμονή των οικότροφων ασύμφορη. Κάποια από αυτά είναι: χαλασμένα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά, ανεπαρκής θέρμανση, ελαττωματικά ασανσέρ και το γεγονός ότι από τις 20/11/17, αναστάλθηκε επ’ αόριστον η λειτουργία του εστιατορίου. Πέραν αυτών, εδώ και μερικά χρόνια εισπράττονται από τους φοιτητές ενοίκια προκειμένου να πάρουν δωμάτιο, ενώ φοιτητές πετιούνται από το δωμάτιό τους πριν καν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή πριν την ορκωμοσία τους. Φέτος περίπου 200 φοιτητές αποκλείστηκαν από τις εστίες, παρά το γεγονός πως υπάρχουν αρκετά ασυντήρητα δωμάτια ενώ άλλα ενοικιάζονται. Τέλος, οι εγκαταστάσεις δεν ενδείκνυνται για οικότροφους με κινητικά προβλήματα και σωματικές αναπηρίες καθιστώντας την πρόσβασή τους δύσκολη.

Από τη δήλωση της Πρυτανείας ΑΠΘ πως για να αναλάβει πλήρως τη μέριμνα των εστιών – θα πρέπει να κλείσει το εστιατόριο, να επιβληθούν ενοίκια και να εισαχθούν ανταποδοτικά κριτήρια -, φαίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις τους. Όλα τα παραπάνω, είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας γενικότερης κεντρικής πολιτικής κράτους και κεφαλαίου, που συμβάλλουν στην περαιτέρω υποτίμηση των ζωών μας ως φοιτητές/τριες. Συγκεκριμένα, η παραπάνω πολιτική συνοδεύεται με την γενικότερη υποβάθμιση των πανεπιστημιακών χώρων μέσω της υποχρηματοδότησης ώστε να δικαιολογηθεί η προσπάθεια για αναδιάρθρωση με ιδιωτικοποιήσεις και εργολαβίες που αφορούν την φοιτητική μέριμνα (προσωπικό καθαριότητας, λέσχης, φοιτητικών εστιών).


Την ίδια στιγμή η πρυτανεία σπαταλάει χρήματα από κονδύλια για φοιτητικές παροχές, διοργανώνει περίτρανες φιέστες με “εξέχουσες προσωπικότητες” της πολιτικής, θρησκευτικής και ακαδημαϊκής ελίτ, (βλ. Άνθιμο, Γιούνκερ κ.ά.). Με αυτές τις κινήσεις οι πανεπιστημιακές αρχές προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών προσωπείο. Παράλληλα, με την μείωση ή ακόμα και με την αναίρεση των φοιτητικών παροχών, θέτουν ταξικούς φραγμούς με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, είτε με την εξ αρχής αδυναμία φοίτησης, είτε ακόμα και τη διακοπή σπουδών λόγω οικονομικών παραγόντων.

Καταδικάζοντας κάθε μορφής πολιτικά παιχνίδια και πρακτικές εκβιασμού (π.χ. αναστολή λειτουργίας εστιατορίων) και θέτοντας ολιστικά το ζήτημα της υποβάθμισης του θεσμού του πανεπιστημίου, προτάσσουμε τους αδιαμεσολάβητους και αντιεραρχικούς αγώνες ως μέσο διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των οικότροφων για μια αξιοπρεπή στέγαση και τασσόμαστε υπερ των καταλήψεων των Φοιτητικών Εστιών και κάθε μορφή παρέμβασης με σκοπό την άμεση κάλυψη των αναγκών και την υλοποίηση των αιτημάτων.

Ανοικτή Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere

 

Το-ποτήρι-έχει-ξεχειλίσει-στα-χέρια-των-οικότροφων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *